Fire sikkerhetsregler for bruk av levende lys

Jula og mørketida er tid for levende lys. Det er trivelig og mange av oss kan ikke tenke oss en jul uten levende lys. Her er fire sikkerhetsregler for bruk av levende lys:

 1. Hold alltid levende lys under oppsikt
  Forlat aldri rom med levende lys. Dersom du må forlate rommet uten at det er andre til stede, slokk lysene. Pass også på at du ikke sovner fra levende lys. Ved festlige anledninger der det nytes alkohol, sørg for at minst én person holder seg edru nok til å huske å slokke lysene når festen er over.
 2. Plasser aldri levende lys for nær brennbart materiale
  Pass på at levende lys ikke kommer i nærheten av ting som kan brenne. Vær spesielt oppmerksom på avstand til gardiner, som kan blafre mot lyset ved trekk fra vinduet. Plasser ikke levende lys der personer beveger seg – løse klær kan ta fyr om de kommer borti lysene.
 3. Sørg for at levende lys står stødig
  Levende lys som ikke står stødig kan velte – enten av seg selv, trekk i rommet, barns eller kjæledyrs lek eller lignende.
 4. Bruk aldri brennbare lysestaker og brennbare lysmansjetter
  Lys som brenner helt ned kan sette fyr på eller smelte lysestaker og lysmansjetter av brennbart materiale. Juledekorasjoner av f.eks. lettantennelige grener av gran eller furu, bør aldri kombineres med tente lys.

Spesielt for telys
Plasser ikke telys direkte på bord eller duk, men på noe som tåler høy temperatur. En egnet telysholder er åpen og gir god lufting. Tette holdere vil kunne gi overoppheting og farlig oppflamming. Soting fra flammen kan være et varsel om for dårlig lufttilførsel. La helst telys brenne ut slik at det slokker av seg selv. Hvis telyset flammer opp må du aldri helle vann på det. Dersom du forsøker å slokke med vann, vil det føre til en voldsom oppflamming. Kvel flammen, f.eks. med en lyseslokker – ikke blås.